VALIKKO Menu

Harmautta vastaan!

Ruukkukasvit ovat myymälätuotteita ja vaihtelevat sesongin mukaan.

Tässä esimerkkejä myymälävalikoimastamme

Kukkivien ruukkukasvien hoito-ohjeita

Tulilatva

Tulilatva viihtyy parhaiten huoneenlämmössä, tai hieman sitä viileämmässä, valoisassa paikassa, mutta ei pidä suorasta auringonpaahteesta. Kesällä se voidaan istuttaa myös ulos ruukkuun tai kukkapenkkiin.

Tulilatvaa on kasteltava säännöllisesti, mutta niukasti haalealla vedellä; ruukku saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Kukintakaudella kasvi ei kaipaa lannoitetta, mutta sen jälkeen lannoitetta voi lisätä pienen määrän kasteluveteen n. kerran kuukaudessa.

Tulilatva on hieman haastava saada kukkimaan useamman kerran, mutta kukinnan jälkeen siitä voi toki nauttia myös kauniin kiiltävälehtisenä viherkasvina.

Orkidea

Orkidea on trooppinen kämmekkäkasvi, jolla on vaativan kukan maine. Tosiasiassa tämä herkän kaunis koristekasvi on melko vaatimaton ja helppohoitoinen. Erilaisia orkidealajikkeita on maailmassa kymmeniä tuhansia.

Orkidea viihtyy huoneenlämpötilassa valoisassa paikassa. Suoraa auringonpaahdetta se ei kuitenkaan kestä, joten kesäisin kukka kannattaa siirtää ikkunalaudalta suojaan.

Orkideaa kannattaa kastella tiuhaan, mutta pienellä määrällä vettä kerrallaan. Orkidearuukun voi myös upottaa n. kerran viikossa muutamaksi minuutiksi kädenlämpöiseen veteen. Koska orkidean kasvualustan tulee olla huokoinen, ei siinä ole ravintoaineita. Kasteluveteen kannattaakin aina välillä lisätä pieni määrä lannoitetta.

Kukkavarsi kannattaa katkaista kukinnan jälkeen, sen muututtua ruskeaksi ja täysin kuivuneeksi.

Ruukkuruusu

Ruusu on ollut suosittu koristekasvi jo vuosisatojen ajan. Oikealla hoidolla ja ripauksella tuuria saat ruukkuruususta pitkäaikaisen ystävän.

Ruukkuruusu rakastaa valoa, mutta ei pidä paahteesta. Se viihtyy huoneenlämpötilassa tai hieman viileämmässä, mutta läkähtyy sitä kuumemmassa.

Ruukkuruusua kannattaa kastella aluslautasen kautta, haalealla vedellä ja sopivan tiuhaan. Ruusu ei saa päästä kuivahtamaan, mutta se ei myöskään saa seistä vedessä. Kuihtuneet kukat ja lehdet nypitään pois.

Kukinnan jälkeen ruusun varret kannattaa leikata n. 5-10 cm:n korkeudelta, jonka jälkeen ne kukkivat taas muutaman viikon kuluttua. Laimeaa lannoitetta voi käyttää uusien nuppujen ja versojen kehittymisen aikaan. Kesällä ruukkuruusun voi istuttaa ulos valoisaan ja lämpimään paikkaan.

Saintpaulia

Klassinen ja kaikille tuttu saintpaulia eli paavalinkukka on yksi maailman suosituimmista huonekoristekasveista. Saintpaulia on alkujaan peräisin Afrikan sademetsistä, joissa sitä kasvaa luonnonvaraisena aluskasvillisuutena.

Saintpaulia on suhteellisen helppohoitoinen kasvi. Se viihtyy parhaiten huoneenlämpötilassa valoisassa paikassa, muttei suorassa paahteessa.

Kukkaa kastellaan aluslautasen kautta säännöllisesti mutta niukasti, etteivät juuret vaurioidu liiallisesta kosteudesta. Samettiset lehdet eivät kestä kastelua tai liiallista sumutusta. Kasteluveteen kannattaa lisätä hieman lannoitetta pari-kolme kertaa kuukaudessa.

Onnellinen saintpaulia voi kukkia useita kertoja vuodessa. Kuihtuneiden kukkien poistaminen edistää kukintaa.

Ruusubegonia

Perinteikäs ruusubegonia on kauniisti kukkiva kasvi. Se viihtyy parhaiten huoneenlämmössä valoisassa paikassa, mutta ei pidä suorasta auringonpaahteesta. Kesällä se voidaan sijoittaa myös ulos ruukkuun sateelta suojattuun paikkaan.

Ruusubegoniaa kastellaan säännöllisesti haalealla vedellä, johon voi toisinaan lisätä hieman lannoitetta. Pintamulta saa kuivahtaa kevyesti kasteluiden välillä.

Kuihtuneet kukat on hyvä poistaa varovasti.

Krysanteemi

Krysanteemi viihtyy valoisassa paikassa, mutta ei pidä suorasta auringonpaahteesta. Se kukkii pisimpään huoneenlämmössä tai mielellään jopa hieman sitä viileämmässä paikassa säilytettäessä. Kesällä krysanteemi voidaan istuttaa myös ulos ruukkuun tai kukkapenkkiin.

Krysanteemia on kasteltava säännöllisesti haalealla vedellä, jottei kasvi pääse kuivahtamaan ja nuukahtamaan. Se ei saa kuitenkaan jäädä veteen seisomaan. Nuukahtaneen kasvin saa yleensä vielä pelastetuksi upottamalla ruukun hetkeksi veteen.

Kuihtuneet kukinnot kannattaa poistaa varovasti, sillä se parantaa kukintaa.

Atsalea ja runkoatsalea

Alppiruusun sukulaiskasvi atsalea on näyttävä, mutta hieman vaativainen kasvi. Hyvin hoidetusta atsaleasta saa monivuotisen ystävän.

Atsalea viihtyy viileässä ja valoisassa tai puolivarjossa paikassa. Nuput tarvitsevat avautuakseen valoa, mutta suoraa auringonpaahdetta se ei kestä. Toisaalta liian hämärässä nuput saattavat pudota ja kasvi keskittyy vain lehtien kasvattamiseen.

Älä sijoita atsaleaa lämpöpatterin päälle, sillä kuumuus kuivattaa juuristoa. Atsalea ei myöskään viihdy vetoisassa paikassa. Atsalean kasvualusta on pidettävä tasaisen kosteana eikä sitä saa päästää kuivumaan. Kukkaa kannattaakin kastella vesitilkalla päivittäin tai vähintään joka toinen päivä.

Kasvukaudella kasteluveteen kannattaa lisätä kasviravinnetta noin kerran viikossa. Kasvi pitää lehtien ja nuppujen suihkuttelemisesta ja sumuttamisesta. Vältä kuitenkin kukinta-aikaan kukkien sumuttamista.

Mitä lämpimämpi huoneilma, sitä enemmän kasvi tarvitsee vettä. Jos atsalea pääsee kuivumaan, upota ruukku yläreunaa myöten veteen n. 15 -30 minuutiksi ja nosta kuivumaan, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois juuristosta.

Hortensia

Runsaskukkainen ja näyttävä hortensia sopii sekä sisälle että erityisesti ulos. Hortensia viihtyy valoisassa, aurinkoisessa paikassa, muttei suorassa paahteessa.

Hortensia on melko tarkka kastelun suhteen; se ei saa päästä kuivahtamaan liikaa, muttei myöskään pidä siitä jos juuret jäävät veteen seisomaan. Kukkaa kastellaan parin päivän välein runsaasti haalealla vedellä, kesähelteellä tiuhempaankin.

Hyvin viihtyvä hortensia kukkii pitkälle syksyyn asti. Kuihtuneet kukat ja lehdet kannattaa leikata pois.